Zoeken in deze blog

donderdag 23 oktober 2014

ARTE POVERA A-Z en fotoproject Elisabeth Ida Mulyani in CC STROMBEEK

  
Sinds januari 2013 werkt Cultuurcentrum Strombeek structureel samen met S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Tot einde 2016 zal het Cultuurcentrum onder de noemer Museumcultuur Strombeek/ Gent jaarlijks twee projecten realiseren (een drieluik in het voorjaar en een tweeluik in het najaar) waarin een bepaalde thematiek wordt uitgediept. Dit gebeurt aan de hand van de collectie van S.M.A.K., die bestaat uit meer dan 2.000 werken en een periode van pakweg zestig jaar omspant. De werken uit de collectie van S.M.A.K. worden aangevuld met werken uit privécollecties en nieuwe producties.
Museumcultuur Strombeek/ Gent is een unieke interregionale samenwerking met als doel een nieuw publiek in contact te brengen met de recente kunstgeschiedenis op basis van de rijke collectie van S.M.A.K.
Museumcultuur Strombeek/ Gent is een concept van Cultuurcentrum Strombeek. De uitwerking en organisatie vinden plaats in nauwe samenwerking met
S.M.A.K. Gent.


*

Ingang arte povera A - Z @ CC Strombeek
 
 
Na eerdere projecten zet Museumcultuur Strombeek/Gent haar zoektocht verder naar de drijfveren van en achter de kunst van de laatste decennia. De Italiaanse arte povera, een begrip dat voor het eerst gebruikt werd in 1967 door de kunstcriticus Germano Celant, was/is een kunststroming ingegeven door een kritische bezorgdheid van kunstenaars over de ecologische gevolgen van de industriële vooruitgang. Arte povera met als centra Turijn en Rome was in se een maatschappelijk doordrongen kunststroming.

Met de nodige achtergronden grasduint het Museumproject onder meer via de collectie van de partner S.M.A.K., in de brede intenties van arte povera en dat aan de hand van kunst van de bovenste plank van meer en minder bekende en gelauwerde kunstenaars die werden ingelijfd bij dit Italiaanse “kunstlabel”.

In dit verband is Museumcultuur Strombeek/Gent zeer verheugd om de unieke samenwerking aan te kondigen met de kunstenaar Emilio Prini en de Duitse curator en kunsthistorica Cornelia Lauf: Omaggio a Emilio Prini. 

 
Michelangelo Pistoletto, Untitled, 1967
met zaalzicht in spiegelbeeld
(met Giulio Paolini en Mario Merz)


Werken van Mario Merz, Michelangelo Pistoletto, Giulio Paolini, Piero Gilardi, Marisa Merz, Gilberto Zorio, Giuseppe Penone, Giovanni Anselmo, Pino Pascali, Jannis Kounellis, Alighiero Boetti  ... stofferen het eerste deel en laten zien hoe divers, poëtisch en ontwapenend eenvoudig kunst kan zijn. Uit dit overzicht blijkt meteen ook hoe formeel uiteenlopend een definiërende naamgeving kan zijn!

In de marge worden er op een 5-tal monitoren foto's, films en andere documenten uit de periode 1967-1972 getoond uit het archief van enkele actoren die zeer nauw bij de historische beweging betrokken waren.


In dialoog hiermee presenteert de jonge, Italiaanse kunstenaar Dario D'Aronco enkele bestaande en nieuwe werken.

Aan de Romeinse historicus Silvano Manganaro werd gevraagd om in een tekst een “andere” visie te geven op arte povera. Francesco Poli, professor aan de Accademia di Brera in Milaan, stelde een indrukwekkend feiten-overzicht samen van de kunstscène in Turijn in de beginjaren van de arte povera. Arte Povera A-Z wordt de aanleiding voor een brede blik mét smaak op het Godenland Italië.


Alighiero Boetti & Luciano Fabro @ arte povera A - Z


Dit eerste deel startte reeds op 3 oktober en loopt tot 30 oktober 2014.

WATERSCHOENEN kon nu pas een kijkje gaan nemen, maar kan dit project als een absolute aanrader presenteren. Bij uw bezoek kunt u, naast de perfect gepresenteerde tentoonstelling ook rekenen op een flink uit de kluiten gewassen 'publieksboekje' dat u een lijvige bespreking van het fenomeen 'arte povera' en de vertegenwoordigde kunstenaars en hun werken bezorgt. Bovendien is er een apart begeleidend boekje voor kinderen.

Het tweede deel van de presentatie rond het thema start op 21 november en loopt tot 12 december 2014.


***

Bovendien loopt in de marge van dit project het FOTO-JAARPROJECT van Elisabeth IDA MULYANI rond haar thuisland Indonesië.



'Grootmoeder Geeft Een Feestje'
 
© Elisabeth Ida Mulyani

Het dorpje Stabelan (of “Staatsbelang” tijdens de koloniale periode in de Nederlandse Oost-Indië) ligt het hoogst bij de krater op de zeer actieve vulkaan Merapi centraal gelegen op het eiland Java in Indonesië. De dorpelingen blijven daar wonen ondanks de reële dreiging van de natuur. Deze vulkaan en de natuur rondom hen beschouwen ze als het alfa en omega in hun leven, als datgene waar ze alles van ontvangen en aan wie ze uiteindelijk ook alles teruggeven en waarop ze dus willen begraven worden - terug in de schoot van Moeder Aarde.
In 2010 had de “oude” Merapi nochtans nog vierhonderd levens geëist. Echter wat voor ons een vulkaanuitbarsting is, omschrijven zij als 'grootmoeder geeft een feestje'. Haar manifestaties zijn geen teken van woede, dood of vernieling, maar van leven, begeerte, liefde.

Tekst en foto’s: Elisabeth Ida Mulyani.

De beelden uit Stabelan en Yogyakarta maken deel uit van de tentoonstelling “Home”, momenteel te bezichtigen in CCStrombeek (van 3 okt tot 18 nov 2014). Deze tentoonstelling wordt vervolgd door “Home” part 2: Amsterdam, Berlin, Chicago,
Sharjah, Stockholm, Strombeek vanaf 21 november.




Elisabeth Ida Mulyani @ CC Strombeek

HOME – deel 1

3 oktober – 18 november 2014
In het kader van Foto-jaarproject 2014-2015 in het Cultuurcentrum Strombeek
Elisabeth -afgestudeerd aan het KASK, Gent - begint haar foto-jaarproject met een
prachtige reeks rond haar thuisland Indonesië. In Home (deel 1) brengt zij de leefomgeving in kaart van landgenoten in verschillende steden op de eilanden Sumatra en Java. Daarnaast gaat ze ook op zoek naar gevluchte Indonesiërs op het Europese vasteland, slachtoffers van de
genocide van `65-`66.
Home is opgevat als een onderzoek naar wat een “thuis” is en kan zijn. Sociale bijeenkomsten en het leven in én met de natuur vormen hierin een recurrent thema. In dorpje Stabelan, dat op de zeer actieve vulkaan Merapi is gelegen, blijven mensen wonen ondanks de reële dreiging van de natuur. Maar noem dat nooit een “uitbarsting”, het is “grootmoeder geeft een feestje”.
In de tweede helft van het seizoen, in het voorjaar van 2015, pakt Elisabeth Ida Mulyani in
CC Strombeek uit met haar fel gesmaakte reeks van de interieurs van ambassades in Brussel.
Ze sluit het seizoen af met nieuw werk dat ze in relatie plaatst tot een kleine, door haar
samengestelde expo van foto's van kunstenaars die haar inspireerden, zoals Dirk Braeckman en Jan Kempenaers.
Elisabeth Ida Mulyani is op het eiland Java in Indonesië geboren. Haar werk werd reeds tentoongesteld in o.a.
S.M.A.K. Gent, Fotomuseum Charleroi, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, Bozar Brussel,
Artis Den Bosch in Nederland en Centre Culturel Français (CCF) in Surabaya, Indonesië. In 2012 bekroonde het Fotomuseum Antwerpen haar als Young Belgian Talent.


*
CC STROMBEEK
Gemeenteplein
1853 GRIMBERGEN

 elke dag van 10 tot 22 uur



Geen opmerkingen: